Prietena mea, Oana, mă cunoaște de o viață (mai mult de zece ani, dar nu îi număr, că nu are rost, cert este că am devenit, fiecare dintre noi, mai faine odată cu trecerea timpului, da?). Cu toate ale mele, trecute și prezente, a fost acolo în multe dintre momentele alea care i se întâmplă fiecăruia dintre noi și la care ne gândim după ce au trecut că ce fain a fost! Și știe că îmi plac cărțile, normal, că doar mă cunoaște. De la ea am primit Mica enciclopedie hygge, rețeta daneză a fericirii. Este o carte scrisă de Meik Wiking, de la Institutul de Cercetare a Fericirii, Copenhaga. Pagina institutului o găsiți aici: https://www.happinessresearchinstitute.com/.
Da, dacă vă mirați că există așa ceva, aflați că m-am mirat și eu, după care m-am gândit că ce fain, mi-ar plăcea să am și eu jobul lui, după care m-am uitat în jur și mi-am dat seama că nu, eu sunt exact unde vreau să fiu, adică la mine în bucătărie, tocmai am mâncat o bucată de ciocolată albă și mă simt tare bine. Mulțumită, satisfăcută. Mă uit în dormitor, o văd pe Ema cum doarme, îl am pe Adi alături, e bine. Și atunci am înțeles că asta e hygge, starea de care vorbește nenea în cartea lui, o stare de bine. Se pare că nemții îi zic Gemuetlichkeit. M-am tot gândit la ceva cuvânt românesc pentru starea asta, dar nu mi-a venit nimic în minte, așa că aștept să îmi ziceți voi, dacă aveți vreo idee.
Bun. Răsfoind eu cartea de care vă ziceam, ajung la capitolul cu zece activități hygge pentru puțini bani. Și dintre ele citesc așa: Instalați o mini-bibliotecă pe casa scării ori altundeva în cartier. Și mi se luminează pe dinăuntru. Cred că mă și ia un zâmbet din ăla larg, mă uit iar după Adi, să îi zic și lui ce am citit. Și mă bucur, pentru că noi, iată, suntem hygge pe Edgar Quinet.
Mai zice cartea așa: conform unui sondaj realizat la Princeton privind starea de fericire și timpul, se pare că lectura aduce un nivel de fericire de 4.73, pe o scară de la 0 la 6. Deci suntem fericiți dacă citim, dragii mei.
Să fim hygge, deci!