Dragii mei,
Am avut două zile mai aglomerate decât de obicei, zile când am acordat mare parte a timpului meu lui ScrollApp. ScrollApp este produsul la care Adi și cu mine lucrăm și pe care îl pregătim de o lansare ca la carte mai prin toamnă, după ce avem ceva frumos. Până atunci puteți să vă înscrieți pe site, veți primi notificări și puteți încerca. E vorba despre un app care să vă ajute să citiți ce vă place de pe net, cum vă place.
Clujul a primit un renume de a fi Sillicon Valley a României. Un renume meritat parțial, deoarece se află aici o mulțime de companii din domeniul IT, piața e în creștere. Bun, industria în sine are problemele ei, după cum bine cred că au analizat cei de la Press One. Se pare că 90% din cifra de afaceri e generată de activități de outsourcing. Asta face comparația cu Sillicon Valley un pic exagerată, ca să fiu drăguță. Oricum, se pare că mediul antreprenorial din Cluj se dezvoltă, au loc conferințe și evenimente, care nu țintesc numai antreprenori din IT, ci și din alte domenii, lucru care o bucură pe întreprinzătoarea din mine și care o face dornică să știe mai mult. Mai pun aici un link spre un alt articol bun despre piața de IT din România, scris de cei de la Recorder.
Să revin la zilele mele mai aglomerate și să vă spun de ce au fost așa: am participat la Women Startup Competition (ta-daaaaa). Un eveniment fain, organizat de Risky Business și de rețeaua Women Startup Competition. Eu una nu știam de evenimentele din seria asta, se pare că au loc peste tot în Europa și în lume, dar fiind noi micuți și tinerei și având momentan o prioritate mare, care se numește Ema, nu ne-am interesat de evenimente de genul. Mi se pare că e un întreg circuit, un fel de festivaluri, dacă am înțeles bine, unde vin antreprenorii și își prezintă ideile și pot primi feedback și chiar și finanțare. Finanțarea e pe wishlist-ul tuturor, doar că nu e cel mai și cel mai important ingredient din toată afacerea. Cred că cel mai important e feedback și contacte, un mentor care să își ia din timp și să povestească cu echipa despre afacere.
La un astfel de eveniment, discursul e un pitch. Adică un discurs foarte scurt (a avut o dutară de 2 minute), în care ai ocazia să trezeești interesul pentru produsul tău și afacerea ta. Nu este timp de multe povești și multe argumente, dar de asta există timp special alocat întrebărilor, pentru ca juriul și cei din sală să poată afla mai multe. Discursul nu este unul de business, nu ai timp să pui mulți termeni tehnici, ai timp să rise and shine, cum s-ar zice, și după să lași mesajul să curgă, să se ducă mai departe și, să sperăm, să îți aducă ce ți-ai propus.
Mi-a plăcut că a fost un eveniment destinat exclusiv start-up-urilor cu cel puțin un co-fondator femeie și mi-ar fi plăcut să fie promovat un pic mai bine și să fie mai multă lume din presă acolo. Ar fi fost util să apară căteva cuvinte despre eveniment în presa locală, pentru că au fost acolo antreprenoare din Cluj și București, și ar fi adus comunității locale mai multă vizibilitate.
Eu m-am simțit ca peștele în apă. Nu mi-am dat seama până atunci ce mult mi-a lipsit genul ăsta de socializare. După ce am născut și ne-am mutat în Cluj, am avut atâtea schimbări în viață, încât la un moment dat, dacă e să mă gândesc acum, îmi dau seama că am trăit pe pilot automat o bună parte din timp. Acum, când am petrecut timp la workshop-uri, când am lucrat la preentare și am susținut prezentarea, mi-am dat seama ce mult mi-a lipsit partea asta din viață.
La evenimentul în sine, au fost și ai mei acolo, Adi și Ema, și eu am avut revelația unei întâlniri cu mine. M-am bucurat că Ema m-a putut simți cum eram eu înainte și mi-am dat seama că cea de acum e o versiune îmbunătățită a aceleia.
Cred că toate mămicile trec printr-o perioadă de acomodare cu sine, cu familia, cu bebelușii care tocmai au venit în viață, odată ce intră în maternitate. Mai cred că tuturor ne e grea acomodarea asta, din unele puncte de vedere, și ma cred că există și o acomodare după ce se încheie concediul de maternitate, care aici în România este 2 ani. Păreri sunt felurite – fiecare alege ce i se potrivește mai bine. Multe mămici aleg să își contruiască o afacere, optează pentru part-time (am impresia că asta se întâmplă mai mult în afară decât aici).
Oricum ar fi pentru fiecare, face parte și perioada asta din evoluția pe care o avem ca persoane, pentru că nu suntem numai femei, numai mame, numai partenere, sau numai scriitoare/jurnaliste/economiste etc.
Cea mai mare revelație a mea a fost cât de dor mi-a fost de Ema și cât de mult m-am bucurat când am revăzut-o după ce fusesem plecată vreo 4 ore de acasă. Nu e clișeu, am auzit chestia asta de multe ori, spusă așa, cu o privire îngăduitoare – chiar așa a fost. Avem, cu toate, nevoie de momente cu noi înșine, de re-echilibrare, și e important să le luăm, să le savurăm, pentru că ai noștri au nevoie de noi întregi la minte și la trup, întregi emoțional, și bucuroase.