Domnul profesor Bortun este Conf. Univ. Dr. la Facultatea de Comunicare și Relații Publice. Prietenii îi spun Titi. Mărturisesc că, atunci când am aflat acest detaliu, mi l-am închipuit cumva mai ușor de abordat. Am urmărit mai apoi câteva dintre interviurile pe care le-a acordat diverselor televiziuni. Am citit câteva dintre ideile sale în articole pe internet. Și m-am simțit aproape de omul Dumitru Bortun. Am descoperit, mai apoi, un om cald și un partener de dialog care provoacă.
A fost o plăcere să discut cu dumnealui, chiar și pe Skype, și o bucurie. Am povestit despre necesitatea României de a avea cetățeni. Cetățeni care să înțeleagă contractul pe care l-au făcut cu politicienii care îi reprezintă și care stă la baza unui sistem democratic, cetățeni care să înțeleagă responsabilitatea lor față de societatea în care trăiesc. În România noastră, în care nu s-au implementat încă principiile moderne aduse de generația pașoptistă, predomină două tipuri de cetățeni: cei care caută slugi și cei care caută stăpâni. Societatea a funcționat, până acum, pe baza unui contract tacit între cetățeni inconștienți de rolul lor, cetățeni “șmecheri” sau „șmecheriți”, și politicienii care au adus șmecheria la rang de necesitate în societate. Unii se fac că muncesc, ceilalți se fac că reprezintă, și așa trec mandate și ani și se ridică case și pleacă generații din țară. Statul și cetățenii lui au funcționat, într-o oarecare măsură, paralel unii de ceilalți.
Asta până când cetățenii au început să se simtă umiliți și batjocoriți. Și atunci au acționat, au re-acționat. S-au implicat și se implică tot mai mult. Pentru că doar sentimente ca umilința, frica, rușinea pot determina o masă relativ amorfă și imobilă să se trezească. Reacția cetățenilor în fața unui stat surdo-mut în noiembrie 2014 a fost una bazată pe umilință. Putem să vorbim acum de figura unui nou tip de cetățean român? Am ajuns atât de departe? Ce ar trebui să învățăm din episodul noiembrie 2014 și cum se încadrează toate aceste realități în imaginea unui sat global? Suntem acum într-un moment în care nu mai contează locul unde ne aflăm fizic, pentru că, prin comunicare și media, relațiile dintre noi și intensitatea lor, intensitatea cu care circulă informația sunt la un nivel atât de transparent ca și cele dintr-o comunitate în comuniune?
Ce să învățăm și ce putem aplica în viitor, într-o epocă de marketizare a valorilor, în care totul a devenit marfă, inclusiv cunoașerea?
Sunt multe întrebări și tot atâtea teme de discuție și de împărtășire de idei. Și tot atâtea pretexte pentru un dialog trans disciplinar la TedX Brașov.
Interviul integral disponibil aici: https://soundcloud.com/morariu-titiana/interviu-bortun-pentru-rasadnita
Reblogged this on Deescoverstories and commented:
Dumitru Bortun. Sau cetățeanul care schimbă lumea.