„Economia circulară este un model de producție și consum care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins.” (Sursă: https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/economy/20151201STO05603/economia-circulara-definitie-importanta-si-beneficii)
Asta înseamnă că reparăm și reutilizăm cât mai multe bunuri, pentru a reduce cantitatea de deșeuri produsă – se pare că, conform materialelor puse la dispoziție de Parlamentul European, fiecare cetățean al Uniunii produce în medie 5 tone de deșeuri pe an. 5 TONE. Cam echivalentul unui ELEFANT. Pe an. Acum, de fiecare dată când duceți gunoiul (pe care, desigur, l-ați sortat înainte, și cei de la Rosal s-au asigurat că îl duc la stații speciale, nu îl aruncă pe rampa la Pata Rât), imaginați-va un ELEFANT care vă urmărește.
Să ținem minte, cu toții:
Vă las cu imaginea asta, vă îndemn la înțelepciune, și vă mai spun că Rob Jackson, preşedintele reţelei Global Carbon Project, a declarat că emisiile de carbon la nivel planetar ar putea scădea cu peste 5% în urma pandemiei cu care ne confruntăm la nivel global.
Și încă ceva: vă pun și linkul de la Ministerul Mediului: http://www.mmediu.ro/categorie/economie-circulara/240
Puteți să faceți un experiment și să vă cronometrați cât timp vă ia să găsiți informații despre economia circulară. Eu am renunțat când am văzut că, după vreo 3 clickuri, am ajuns la…o prezentare Power Point! Curat concis, în dulcele stil mioritic.