Ce am înțeles eu azi, când am citit despre Peisajul Forestier Intact din Munții Retezat: au loc tăieri ilegale de lemn de acolo. Una dintre firmele care transporta lemn de acolo a fost amendată („În 6 ianuarie, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Timișoara a stabilit că furnizorul Susai Servcom, care transporta lemnul către Schweighofer, avea aviz, însă acesta nu era înscris corespunzător. Inspectoratul a făcut investigații și asupra exploatărilor și a constatat că tăierile de copaci nu erau corecte. Pentru tăieri necorespunzătoare, compania a primit o amendă de 2.500 de lei, iar pentru completarea greșită a avizelor încă 5.000 de lei.”, conform http://totb.ro/cum-se-taie-padurile-seculare/)
ONG-uri, precum Agent Green, au identificat transporturi ilegale de lemn, le-au semnalat Poliției. Au fost implicate și ONG-uri internaționale (vă amintiți de scandalurile din toamnă, când EIA a acuzat compania Holzindustrie Schweighofer de tăieri ilegale, și sunt sigură că vă amintiți înregistrările care au circulat în presă și online în perioada respectivă. Detalii și pe HotNews http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-20519768-compania-austriaca-holzindustrie-schweighofer-acuzata-defrisari-ilegale-romania.htm.
Nu știu care e legislația în domeniu și nu sunt în măsură să emit judecăți de valoare, mă gândesc numai că numai ONG-urile nu pot rezolva singure nimic. Îmi amintesc de o discuție amintita într-un articol de pe Republica, discuție care a avut loc între premierul Cioloș și un reprezentant al societății civile, premiat la Gala Societății Civile (Iulian din articolul http://republica.ro/znu-candidez-la-nimic-eu-fac-politica-in-fiecare-zi-cresc-copii-care-nu-o-sa-voteze-niciodata-idioti-discursul). Iulian sugera ca instituțiile statului să se inspire din poveștile ONG-urilor. Asta durează. Iar intrăm la categoria schimbatul de mentalități. Până una-alta, se mai taie un copac în Retezat.
Nu știu nici care ar fi modalitățile de acțiune legală în cazurile astea, dacă e nevoie și dacă acuzațiile sunt adevărate, numai că mă gândesc că un pas logic în momentul de față ar fi să aibă loc o investigație oficială, până mai există obiectul investigației. Adică ce a mai rămas din el, că Peisajul Forestier Intact nu mai e (ironic, fie-i țărâna ușoară), dar mai sunt părți de pădure virgină.
Bun, dar între timp, precum cetățeanul lui Caragiale, mă întreb și eu, noi cu cine votăm? Noi ce putem face? Și aici las întrebarea deschisă, că nu am niciun răspuns și nicio sugestie…