- Cititul dăunează grav ignoranței
Cât ai fi tu de deștept, nu ai cum să știi totul. Porți, ca și noi, ceilalți, un sac de ignoranță cu tine, tot timpul. Un sac plin de prejudecăți, de spații goale între informații, din astea. Cititul te ajută să mai scapi de ele, să ai parte de momente A-HA, și să îți dai seama că, probabil, spațiul cel ignorant e mai mare decât ai crezut tu inițial.
2. Îți găsești prieteni
Imaginari, de ce nu, dar tot prieteni. Sau reali, că se întâmplă să ai norocul să dai pe autobuz peste cineva care citește un autor care îți place. Uite ce fain spărgător de gheață și inițiator de conversație! Asta în cazul în care nu ești mamă de prunci târâtori și plângăcioși, caz în care…
3. Te scapă de monotonie
Și nu mă refer la monotonia care constă în executarea unor sarcini repetitive, soldățește, zilnic, la birou. Mă refer la monotonia percepută de ceilalți, care se uită la tine cum îl plimbi pe prunc în brațe și își imaginează că viața ta e lipsită de provocări. Oh well, de monotonia asta a lui Ba-ba-ba-bu, care numai monotonie nu e, te scapă o carte. Dacă ai timp să citești, that is…
4. Îți poți citi tu singur înainte de culcare, dacă n-are cine
Dacă nu ți-a ieșit faza cu autobuzul și spartul de gheață conversațională cu ajutorul unei cărți, și tot singur de afli în camera ta, seara, dacă nu poți dormi și ți-ai instalat ultima variantă de aplicație, să îți spună cum și de ce dormi, de câte ori te-ai întors de pe-o parte pe alta și alte asemenea date de monitorizare, ia o carte și citește. E magic!
5. E o investiție bună, pe termen lung
Investiție în tine, în educația ta. Dacă ai copii, te vor copia și vor citi cu drag. Ema trage de mine să îi citesc, imaginează-ți cum îmi plesnește pielea pe mine de mândrie.